Artykuł sponsorowany
Założenie lokalu gastronomicznego wiąże się z wieloma inwestycjami, ważnymi decyzjami oraz sporym ryzykiem. Kluczem do sukcesu jest oczywiście smaczna kuchnia i dobra obsługa. Poza oczywistym wyposażeniem restauracji, takim jak wystrój sali, szafy chłodnicze, garnki i kuchnia gazowa, potrzebne są też dodatkowe akcesoria, które ułatwią i przyspieszą pracę, a także wpłyną na jakość obsługi i serwowanych dań. Zobacz, bez jakich akcesoriów kuchennych nie może się obyć żaden lokal gastronomiczny.
Większość restauracji i innych lokali, serwujących jedzenie, korzysta z maszyn oraz robotów kuchennych podczas przygotowywania posiłków. Oczywiście, często znacznie przyspiesza to gotowanie, jednak nie zawsze używanie ich jest konieczne. Czasem zdarza się, że ziemniaki na jeden placek ziemniaczany lepiej jest zetrzeć na ręcznej tarce, niż brudzić maszynkę do mielenia, którą później trzeba długo czyścić. Lepiej jest użyć bardziej tradycyjnego narzędzia, ale nie ryzykować tym, że kolejny klient dostanie danie przygotowane w niedomytym urządzeniu. Rózga kuchenna również przydaje się częściej niż mikser automatyczny czy ręczny. Jeśli trzeba delikatnie podbić białka do wyklarowania zupy lub przygotowania sosu, nie warto nawet brudzić misy miksera. To samo tyczy się wstępnego podbicia niewielkiej ilości śmietany lub wymieszania sosu. O ile czasem profesjonalne maszyny, pozwalające na przygotowanie dużych porcji jedzenia są przydatne, tak do gotowania na małą skalę, bardziej przydają się tradycyjne, ręczne narzędzia.
W wielu krajach europejskich oraz w Stanach Zjednoczonych, woda w restauracji jest serwowana za darmo. Pozwala na to dobra jakość wody kranowej, którą piją tam wszyscy. W Polsce woda z kranu również jest zdatna do picia w większości miast. Jeśli zakupisz do swojej restauracji filtr nakranowy, nie tylko zaoszczędzisz pieniądze na zakupie i koszcie dostawy wody butelkowanej, lecz także będziesz mógł zaoferować swoim gościom darmowy napój, co na pewno docenią. Co jednak z wodą gazowaną, która nie leci w kranie? Jej też nie musisz kupować w butelkach, wystarczy zamówić syfon do wody. Saturator CO2 pozwala na samodzielne zrobienie wody gazowanej za kilka groszy. Jego ogromnym plusem jest też to, że możesz dobierać poziom nagazowania wody, od bardzo delikatnych bąbelków, po bardzo mocny gaz, w zależności od preferencji klienta.
Wyjście do restauracji nie jest tylko po to, żeby zaspokoić głód. Goście, odwiedzający Twój lokal poszukują odskoczni od swojej codzienności. Uwielbianą przez klientów częścią lokalu, która jest wielkim plusem dla każdej restauracji, jest ogródek lub też patio. Jedzenie na świeżym powietrzu lepiej smakuje, wiadomo to nie od dziś. Jeśli myślisz, że nie opłaca się wynajmować przestrzeni przed czy za restauracją, bo będzie ona wykorzystywana tylko przez kilka miesięcy w roku – nic bardziej mylnego! Lampy grzewcze i polarowe koce dla gości sprawiają, że nawet zimą możesz serwować grzane wino na dworze. Jeśli chcesz tak właśnie zrobić, warto pomyśleć też nad jakąś formą zadaszenia, na przykład rozkładanym namiotem. Dzięki niemu nawet w czasie deszczu lub śnieżycy goście będą mogli korzystać z uroków jedzenia na zewnątrz w komfortowej temperaturze i bez kapiącego na głowę deszczu.
Zdjęcie główne: Rachel Claire/pexels.com