Artykuł sponsorowany
Pellet i ekogroszek to dwa najpopularniejsze paliwa materiały opałowe w naszym kraju, wybierane jako podstawowa forma ogrzewania pomieszczeń domowych oraz podgrzewania wody użytkowej. Oba, mimo wielu podobieństw, są jednak od siebie zupełnie różne w kwestii wymogów dotyczących samego kotła oraz całej instalacji. W niniejszym artykule odpowiadamy, czym cechuje się pellet oraz ekogroszek i jak nimi palić w swoim domu lub przedsiębiorstwie.
Pellet jest produkowany z biomasy, czyli tak naprawdę odpadów z produkcji przemysłowej i rolnej, między innymi drewna wykorzystywanego szeroko w wielu krajowych gospodarstwach rolnych i przemysłowych. W jego produkcji bierze udział także proces prasowania trocin, powstałych w procesie obróbki drzewa liściastego i iglastego.
Produkcja pelletu wpływa bezpośrednio na jego wartości, w tym na kaloryczność oraz spiekalność i wiele innych parametrów, które definiują dobry pellet i wyróżniają go na tle produktów niskiej klasy. Duże różnice pomiędzy dostępnymi wariantami pelletu sprawiają, że inny zapewni optymalne warunki w przedsiębiorstwach, a inny w prywatnych gospodarstwach domowych.
Moc pelletu, zatem jego kaloryczność, waha się w przedziale od 15 do nawet 18 MJ/kg.
Ekogroszek ma zupełnie inne wartości, powstaje także zupełnie w inny sposób. Przede wszystkim powstaje w wyniku obróbki węgla kamiennego lub brunatnego o bardzo niskiej zawartości siarki, której udział w pellecie wynosi mniej niż 1%. Ponadto dobry ekogroszek cechuje się niską spiekalnością, równą RI <10, a także minimalną zawartością substancji niepalnych i wody w kilogramie produktu – 12% i mniej.
Ekogroszek jest znacznie bardziej kaloryczny, gdyż z każdego kilograma tego materiału można uzyskać nawet 24 MJ, co oznacza znaczny skok w stosunku do wartości od 15 do 18 MJ/kg w przypadku ekogroszku. Wymiary granulatu są standaryzowane i wynoszą od 5 do 25 mm.
Warto wiedzieć, że oba powyższe materiały opałowe mimo ogromnych różnic w procesie ich wytwórstwa oraz obróbki, są przeznaczone do spalania w kotłach podajnikowych, jednak o zupełnie różnej budowie. Przede wszystkim zarówno piec na pellet, jak i piec na ekogroszek, to dwa urządzenia, które mają na celu podniesienie temperatury wody i/lub powietrza we wnętrzu naszego domu. Warto zatem, aby miały odpowiednio wysoką jakość i zapewniały wiele lat eksploatacji.Przed wyborem pieca, poznaj jednak charakterystykę obu materiałów.
Ekogroszek ze względu na jego charakterystykę, budowę i sposób przechowywania, może mieć nawet 12% udziału wody w jego masie co przekłada się na to, że 1/10 jego masy pozostanie niewykorzystana. Ekogroszek zawiera także znacznie więcej popiołu. Co ciekawe, pellet ze względu na naturalne pochodzenie generuje popiół biodegradowalny, który wykorzystuje się także jako nawóz. Popiół z ekogroszku trzeba z kolei utylizować. Który kocioł będzie lepszy? Odwiedź witrynę kotlyleszka.pl i zdecyduj o tym samodzielnie lub skorzystaj z pomocy pracowników, którzy chętnie rozwieją wszelkie wątpliwości i odpowiedzą nawet na najtrudniejsze pytania związane z zasadnością instalacji konkretnego modelu.
Fot.: Pixabay/pexels.com