Jaka płyta kuchenna jest tania i funkcjonalna?

Dobór odpowiedniego wyposażenia do kuchni to nie lada wyzwanie. Chodzi w końcu o to, by wybrać sprzęt trwały, praktyczny i przy okazji w dobrej cenie. Dziś podpowiemy Ci, która z dostępnych na rynku płyt kuchennych sprawdzi się najlepiej.

W ostatnich latach wiele osób zastanawia się nad tym, czy warto postawić na nowoczesne rozwiązanie pod postacią płyty grzewczej, która dość znacząco różni się od typowej kuchenki gazowo-elektrycznej. Wybór nie jest prosty – na rynku można znaleźć różne rodzaje tego sprzętu, podzielone przede wszystkim ze względu na zastosowane technologie grzewcze i sposób obsługi. Sprawdźmy więc, które wersje mają najlepszy stosunek jakości do ceny. 

Indukcja i jej działanie

Najbardziej charakterystyczną płytą kuchenną jest zdecydowanie indukcja. Tutaj proces wytwarzania ciepła opiera się na miedzianych zwojach, które znajdują się pod palnikami. Płynący przez nie prąd generuje pole magnetyczne, a co za tym idzie – wysoką temperaturę. 

Za największą zaletę tego urządzenia możemy uznać przede wszystkim bezpieczeństwo. Brak prawdziwego ognia oraz liczne zabezpieczenia zastosowane przez producenta sprawiają, że ryzyko pożaru czy poparzenia właściwie nie występuje. Do tego płytę indukcyjną łatwo wyczyścić i działa stosunkowo oszczędnie.

Wadą jest cena – tutaj niestety można zauważyć dość duże różnice w porównaniu do pozostałych rodzajów płyt, co wynika z zastosowanej technologii. Naprawa także nie należy do najtańszych i dodatkowo trzeba zakupić specjalnie przystosowane garnki.

Płyta gazowa – charakterystyka 

Kolejnym typem jest płyta gazowa, czyli alternatywa dla standardowej kuchenki gazowej. Do palników płynie gaz, a wytwarzanie ciepła ma miejsce w momencie jego spalania. To prosty proces, wykorzystywany w urządzeniach grzewczych od wielu lat. 

Plusami tego rozwiązania są jego dobra cena oraz znana wszystkim obsługa za pomocą pokręteł. Dzięki temu, że można ją zamontować niezależnie od piekarnika, zaprojektowanie kuchni staje się łatwiejsze. Sama płyta wygląda też całkiem nowocześnie, może mniej minimalistycznie od indukcji, ale wciąż prezentuje się elegancko. 

Jeśli chodzi o wady, gotowanie na gazie jest mniej energooszczędne. Palniki utrudniają sprzątanie, a do tego trzeba mieć stałe przyłącze gazowe lub okresowo wymieniać butlę.

Czym jest płyta grzewcza? 

Czas na ostatni już rodzaj płyty, czyli grzewczą, która stanowi kompromis między wymienionymi wcześniej wersjami. W jej przypadku wytwarzanie temperatury polega na zastosowaniu spirali elektrycznych lub lamp halogenowych zasilających pola grzewcze. Nie ma więc palników, a sam wygląd płyty przypomina indukcję. 

Tutaj plusami z pewnością są wygląd i wygoda użytkowania, tak samo jak stosunkowo wysokie bezpieczeństwo. Do minusów zaś zaliczymy dość drogie użytkowanie, co wiąże się z wykorzystaniem energii elektrycznej. Z urządzenia nie będzie też można skorzystać przy awarii prądu.

Co wybrać?

Z tych trzech rodzajów płyt kuchennych warto zwrócić uwagę na gazową. Jest najtańsza i jednocześnie trwała, solidna oraz łatwa w naprawie. Jeśli jednak preferujesz wersję bez ognia, zdecydowanie lepiej zainwestować w indukcję. Choć jej zakup jest odrobinę droższy, szybko się zwróci, co w przypadku wersji ceramicznej jest wątpliwe, jeśli wziąć pod uwagę wzrost cen prądu.

Zdj. główne: Mykola Makhlai/unsplash.com

Tagi: , ,
Aleksandra Szefer
Pisaniem zajmuje się zarówno zawodowo, jak i hobbystycznie. Uwielbia tematykę nowinek technologicznych, ciekawych rozwiązań życia codziennego oraz unikatowego designu. W wolnym czasie gotuje, wyjeżdża za granicę i czyta książki.

Powiązane wpisy

Brak powiązanych wpisów

0 Komentarzy

Napisz komentarz