Praca w domu

Najważniejsze informacje o kawie

Najważniejsze informacje o kawie
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Kawa to jeden z ulubionych napojów ludzi na całym świecie. Jej popularność wynika z działania pobudzającego, a także ze względu na właściwości przyspieszające przemianę materii oraz odchudzanie. Czy wiesz wszystko o kawie? Przeczytaj, kiedy obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy, czym różnią się najpopularniejsze rodzaje ziaren i jakie są metody parzenia.

Wiele osób zaczyna swój dzień od filiżanki kawy. Latem szczególną popularnością cieszy się kawa mrożona, a także orzeźwiające orange espresso, czyli kawa podawana z lodem i sokiem pomarańczowym. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że polska “kawa” wywodzi się prawdopodobnie od tureckiego “kahwa” lub od nazwy geograficznej Kaffa w południowej Abisynii, na terenie której dziko rosły krzewy kawowe.

Pochodzenie kawy

Kawa jest parzona z palonych, a następnie mielonych ziaren kawowca, czyli nasion znajdujących się wewnątrz owoców tej rośliny. Istnieje ponad 50 rodzajów ziaren kawy, ale w przemyśle spożywczym wykorzystuje się przede wszystkim arabicę i robustę ze względu na ich niepowtarzalny aromat. Na świecie stosuje się różne metody parzenia kawy. Największą popularnością cieszą się metody ciśnieniowa i przelewowa. Wiele osób twierdzi, że najlepiej smakuje świeżo palona kawa, którą wyróżnia intensywny aromat i smak.

Najpopularniejsze rodzaje kaw

Arabica i robusta to najczęściej spotykane odmiany kawy. Arabica wyróżnia się łagodnością i bogatym aromatem, a przy tym zawiera mniej kofeiny niż robusta, dzięki czemu można spożywać ją nawet kilka razy dziennie. Z arabiki powstaje zwykle jasno lub średnio palona kawa, która ma wyższą kwasowość i smakuje przyjemną słodyczą, co sprawia, że idealnie nadaje się do parzenia przelewowego i można podawać ją bez mleka. Profesjonalna manufaktura kawy zawiera szeroki wybór ziaren, zarówno tych pochodzących z Afryki, jak i Ameryki Południowej. Ze względu na warunki uprawy kawy z Afryki zazwyczaj są kwiatowe, owocowe i bardziej kwaśne. Z kolei gatunki uprawiane w Ameryce Południowej charakteryzują się większą gorzkością, a także obecnością orzechowych i winnych aromatów.

Międzynarodowy Dzień Kawy

Mało osób zdaje sobie sprawę, że Międzynarodowa Organizacja Kawy ustanowiła 1 października świętem kawy, aby promować picie tego popularnego napoju na całym świecie. W Polsce Dzień Kawy obchodzony jest zwykle 29 września. Z tej okazji warto wybrać się z przyjaciółmi do ulubionej kawiarni albo sprawić komuś bliskiemu niespodziankę, jaką będzie wyjątkowa kawa na prezent. W ciągu ostatnich lat popularność picia kawy i spotykania się z bliskimi w kawiarni bardzo wzrosła. Badania pokazują, że najwięcej kawy spożywa się w Finlandii i Japonii. Statystyczny Polak pije średnio ok. 3,5 kg kawy rocznie, a w przypadku typowego Fina jest to nawet 13 kg. 

Fot.: Rodolfo Quirós/pexels.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*